Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος

ΤΓΦΠΑΠ

Μεσογειακά Συστήματα Αγροτικής Παραγωγής

Συνοπτική περιγραφή του Προγράμματος

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Μεσογειακά Συστήματα Αγροτικής Παραγωγής» είναι η επιστημονική κατάρτιση και ειδίκευση επιστημόνων σε θέματα σχετικά με την αγροτική παραγωγή στο Μεσογειακό χώρο, υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής και με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Γεωτεχνικών, Γεωπονικών, Πολυτεχνικών, και Περιβαλλοντικών Τμημάτων, όπως και Τμημάτων Θετικών Επιστημών των Πανεπιστήμιων και Α.Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Π.Θ. και τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό, βάσει του βαθμού πτυχίου/διπλώματος, την κατοχή συναφών τίτλων σπουδών, τις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, και τη συνέντευξη. Για τη φοίτηση στο συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. προβλέπεται καταβολή διδάκτρων ύψους €2.500, και υποτροφία στον επιτυχόντα με την υψηλότερη βαθμολογία. Το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. διαρκεί 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν συνολικά 7 μαθήματα (4 στο χειμερινό και 3 στο εαρινό εξάμηνο) σε 2 Κατευθύνσεις («Αειφορική Γεωργία και Βελτίωση Φυτών» και «Τομείς Αιχμής στην Παραγωγή Οπωροκηπευτικών») και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας (σύνολο πιστωτικών μονάδων ECTS 60). Μέρος της διδασκαλίας των μαθημάτων γίνεται εξ αποστάσεως.

 

 

Υλικό αξιολόγησης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος

1-Concise description of the MSc

 

2-Πολιτική ποιότητας του ΠΜΣ

 

3-Κριτήρια εισαγωγής/απόρριψης των υποψηφίων

 

Μαθησιακά αποτελέσματα του ΠΜΣ

Α) Το Π.Μ.Σ. «Μεσογειακά Συστήματα Αγροτικής Παραγωγής» αποτελεί καινοτομία στην εκπαίδευση στη χώρα μας και στη Μεσογειακή λεκάνη γενικότερα, περιοχές που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Β) Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. εξειδικεύονται στα σύγχρονα συστήματα παραγωγής, με έμφαση στις καλλιέργειες φυτικών ειδών με υψηλή προστιθέμενη αξία και στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γ) Η παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. αναμένεται να συμβάλλει στην παραγωγή εγχώριας τεχνογνωσίας, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η διαχείριση των υπαίθριων και υπό κάλυψη καλλιεργειών στο Μεσογειακό κλίμα.

4-Learning outcomes of the MSc

 

Συνοπτικό περίγραμμα προγράμματος σπουδών-μαθήματα

Α΄ Εξάμηνο

 

α/α

Κωδικός Μαθήματος Τύπος (Υ/Ε)*  

Μάθημα

Πιστωτικές μονάδες

(ECTS)

1 YA1 Υ Αειφορική Διαχείριση Καλλιεργειών 5
2 ΥΑ2 Υ Διαχείριση Παραγωγικότητας και

Γονιμότητας Εδαφών

5
3 ΥΑ3 Υ Βελτίωση ανθεκτικότητας έναντι

καταπονήσεων – Βελτίωση ποιότητας

5
4 ΥΚ1/Α4 Υ / Κ1 Πράσινη Ενέργεια – Φυτά Παραγωγής

Ενέργειας

5
5 ΥΚ2/Α5 Υ/ Κ2 Αστικό πράσινο και αστική παραγωγή

τροφής

5
6 ΥΑ6 Υ Ερευνητική Μεθοδολογία – Συγγραφή

επιστημονικών εργασιών

Διπλωματική εργασία 10
Σύνολο ECTS 30

* Υ: Υποχρεωτικό – Ε: Επιλογής

Υ: Υποχρεωτικό Κατεύθυνσης 1: «Αειφορική Γεωργία και Βελτίωση Φυτών»

Υ: Υποχρεωτικό Κατεύθυνσης 2: «Τομείς Αιχμής στην Παραγωγή Οπωροκηπευτικών»

 

Β΄ Εξάμηνο Σπουδών

Μαθήματα Επιλογής 1ης Κατεύθυνσης

«Αειφορική Γεωργία και Βελτίωση Φυτών»

 

α/α

Κωδικός Μαθήματος  

Μάθημα

Πιστωτικές μονάδες (ECTS)
7 ΕΚ1/B1 Μοντέλα Ανάπτυξης Καλλιεργειών 5
8 ΕΚ1Κ2/B2 Καλλιέργεια Αρωματικών-Φαρμακευτικών

Φυτών και Νέες Τάσεις

5
9 ΕΚ1/B3 Μοριακή Βελτίωση 5
10 ΕΚ1/B4 Διαχείριση Υγείας Εδαφών 5
Διπλωματική εργασία 15
Σύνολο ECTS 30

Επιλογή 3 μαθημάτων εκ των ανωτέρω.

 

Μαθήματα Επιλογής 2ης Κατεύθυνσης

«Τομείς Αιχμής στην Παραγωγή Οπωροκηπευτικών»

α/α Κωδικός

Μαθήματος

Μάθημα Πιστωτικές

μονάδες (ECTS)

11 ΕΚ2/B5 Καινοτομίες στην Εμπορική Ανθοκομία 5
12 ΕΚ2/B6 Αναπτυξιακή Αμπελουργία στο πλαίσιο της

κλιματικής αλλαγής

5
13 ΕΚ2/B7 Καινοτομίες στη Δενδροκομία 5
8 ΕΚ1Κ2/B2 Καλλιέργεια Αρωματικών-Φαρμακευτικών

Φυτών και Νέες Τάσεις

5
Διπλωματική εργασία 15
Σύνολο ECTS 30

Επιλογή 3 μαθημάτων εκ των ανωτέρω.

 

5-Αναλυτικό περίγραμμα μαθημάτων και μαθησιακά αποτελέσματα ανά μάθημα

 

Διαδικασία εκπόνησης διπλωματικής εργασίας

Η διπλωματική εργασία θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πειραματικό μέρος. Το αντικείμενο της διατριβής θα επιλεγεί σε συνεργασία με τον επιβλέποντα. Η εκπόνησή της θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία του μεταπτυχιακού φοιτητή σε Εργαστηριακό χώρο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γενικότερα, στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο ή σε άλλους φορείς με τούς οποίους θα έχει συναφθεί συμφωνία

6-Thesis writing

 

7-Αναλυτική περιγραφή διαδικασίας εκπόνησης διπλωματικής εργασίας

 

8-Λίστα ερευνητικών θεμάτων προς επιλογή για διπλωματική εργασία

(List of research topics for the selection of theses)

 

Καθηγητές του ΠΜΣ και ερευνητικά τους ενδιαφέροντα

Νικόλαος Δαναλάτος: Καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Καλλιεργειών. Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2006-Σήμερα). Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2019-2023). Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2007-σήμερα). Διετέλεσε Αντιπρύτανης Οργάνωσης και Λειτουργίας Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2013-2014) και ομόφωνα εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικής Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για δύο θητείες 2014-2016 και 2016- 2018. Αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1982), έλαβε το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα στην Επιστήμη του Εδάφους και τη Διαχείριση Υδάτων (1983-1986) και το Διδακτορικό του στην Ποσοτική Εκτίμηση Συστημάτων Χρήσης Γης (1987-1993) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Wageningen. Είναι συγγραφέας πάνω από 190 επιστημονικών εργασιών, σε διεθνή περιοδικά (64), κεφάλαια σε διεθνή βιβλία (20), διεθνή συνέδρια (106), άλλα συνέδρια και επιστημονικές εργασίες. Κατέχει ελληνικό και διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων. Είναι αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ, ενώ το έργο του αναφέρεται σε περισσότερες από 1400 διεθνείς εργασίες. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε 20 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίζοντας 4 από αυτά. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα: Γενική και Ειδική Γεωργία, Μοντελοποίηση Ανάπτυξης Καλλιεργειών, Καλλιέργειες Βιομάζας για Παραγωγή Ενέργειας, Εδαφολογία, Αξιολόγηση Γης, Λειτουργική Οικολογία, Ερημοποίηση Γης κ.λπ. Έχει επιβλέψει πάνω από 140 πτυχιακές και 65 μεταπτυχιακές διατριβές, 6 διδακτορικές διατριβές και ήταν μέλος της επιτροπής αξιολόγησης 40 διδακτορικών διατριβών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις αροτραίες καλλιέργειες, στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών για παραγωγή πράσινης ενέργειας, στην καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, στη δημιουργία καλλιεργητικών πρωτοκόλλων, στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας καλλιεργειών, στο σχεδιασμό χρήσεων γης, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη γεωργία, μελέτη για τη διάβρωση εδαφών.

Scopus https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=36942478200

9-Short CV

 

Χρήστος Λύκας: Αποφοίτησε (1989) από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει Ph.D. (2004) στις Γεωπονικές Επιστήμες, Σχολή Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και MSc (2028) στον «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα. Εκπαιδεύτηκε κατά τη διάρκεια: α) 1997 στο Institute National de la Recherche Agronomique (URIH-INRA) στη Σοφία Αντίπολη της Γαλλίας σε θέματα σχετικά με την υδροπονική καλλιέργεια ανθοκομικών φυτών, τον αυτόματο έλεγχο του κλίματος του θερμοκηπίου και της λίπανσης υδροπονικών καλλιεργειών, τις οπτικές και θερμικές ιδιότητες των πλαστικών μεμβρανών που χρησιμοποιούνται ως υλικά κάλυψης θερμοκηπίου, β) 2004 στο Plant Research International (PRI) στο Wageningen της Ολλανδίας, σχετικά με τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης θερμοκηπιακών καλλιεργειών και τη χρήσης αισθητήρων και τεχνικών απομακρυσμένου ελέγχου της καλλιέργειας και γ) 2008 στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας σε θέματα τεχνολογιών θερμοκηπίων. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία (πάνω από 10 χρόνια) στην υδροπονική καλλιέργεα ανθοκομικών φυτών, στο σχεδιασμό εξωτερικών χώρων και στη διαχείριση ερευνητικών έργων. Έχει δημοσιέυεσει περισσότερες από 47 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά (34), διεθνή συνέδρια (13), άλλα συνέδρια και επιστημονικά συγκράματα (44). Το έργο του αναφέρεται σε περισσότερες από 350 διεθνείς εργασίες (h-factor 8). Έχει συμμετάσχει σε 20 Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα, συντονίζοντας 8 από αυτά. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα: Ανθοκομία, Αγενής Πολλαπλασιασμός Φυτών, Φυτά Κηποτεχνίας και Αστικό Πράσινο, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Σύγχρονα Συστήματα Παραγωγής και Στρατηγικές Διαχείρισης Ανθοκομικών και Λαχανοκομικών Προϊόντων», Επίδραση του Αβιοτικού και Βιοτικού Περιβάλλοντος στην Παραγωγή των Φυτών, Προσομοίωση Ανάπτυξης Καλλιεργειών και Πρόβλεψη Παραγωγής, Συστήματα και Τεχνολογίες Καλλιεργειών Εκτός Εδάφους κ.λπ. Έχει επιβλέψει πάνω από 39 προπτυχιακές και 10 μεταπτυχιακές εργασίες, 3 διδακτορικές διατριβές και υπήρξε μέλος της επιτροπής αξιολόγησης 3 διδακτορικών διατριβών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι τα εξής: (α) Χρήση ευφυών συστημάτων για τη διαχείριση του θρεπτικού διαλύματος υδροπονικής καλλιέργειας. (β) Προσυμπτοματική ανίχνευση βιοτικής και αβιοτικής καταπόνησης καλλιεργειών. (γ) Συνεισφορά της αστικής γεωργίας στη βελτιστοποίηση του αστικού περιβάλλοντος.

Scopus https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=12239204400

9-Short CV

 

Ουρανία Παυλή: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενετικής Βελτίωσης Φυτών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γενετικής Βελτίωσης Φυτών του ΠΘ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας στην ειδίκευση “Plant Breeding & Genetic Resources” και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας με τίτλο διδακτορικής διατριβής “Molecular characterization of Beet necrotic yellow vein virus and transgenic approaches towards enhancing rhizomania disease resistance”. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και ομάδες εργασίας στα πεδία της Βιοτεχνολογίας, Βιοπληροφορικής και Συστημικής Βιολογίας. Από το 2014, που εντάχθηκε στο Εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης Φυτών του ΠΘ διδάσκει μαθήματα στα αντικείμενα της Γενετικής και της Βελτίωσης Φυτών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει επιβλέψει την έρευνα στο πλαίσιο εκπόνησης 3 διδακτορικών διατριβών, 13 μεταπτυχιακών διατριβών και περισσότερων από 55 πτυχιακών εργασιών, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συμβουλευτικών και εξεταστικών επιτροπών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών καθώς και διδακτορικών διατριβών. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει 34 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 3 κεφάλαια σε βιβλία και 87 δημοσιεύσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε 7 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα που άπτονται της Βελτίωσης Φυτών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη βελτίωση της ανθεκτικότητας σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης και στους μοριακούς μηχανισμούς που διέπουν την ανθεκτικότητα των φυτών. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζει κυρίως στην αξιοποίηση των μοριακών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ‘ομικών’ τεχνολογιών και των μεθόδων ιστοκαλλιέργειας και γενετικής μηχανικής, για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων.

Scopus https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=35337613900

Google Scholar link: https://scholar.google.com/citations?user=cnF7M6MAAAAJ&hl=el

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5276-2184

9-Short CV

 

Κυριάκος Δ. Γιαννούλης: Επίκουρος Καθηγητής στη Γεωργία με έμφαση στην καλλιέργεια Ενεργειακών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Μέλος του Εργαστηρίου Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2021-Σήμερα). Είναι κάτοχος τριών Μεταπτυχιακών Σπουδών: α) Integrated Master στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, β) MSc στο «Αυτοματισμοί στις αρδεύσεις, τις Γεωργικές Κατασκευές και στην Εκμηχάνιση της Γεωργίας», στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής &Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε σύμπραξη με το Τμήμα Αυτοματισμού του Τ.Ε.Ι Χαλκίδας, γ) Master of Science (M.Sc.), in “Plant Sciences” με ειδίκευση στο “Crop Sciences”, Wageningen University the Netherlands. Είναι διδάκτωρ στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα τη συγγραφή/συμμετοχή σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (50), διεθνή κεφάλαια βιβλίων (3), διεθνή και εθνικά συνέδρια (53). Έχει επιβλέψει/επιβλέπει και συμμετείχε/συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή 84 πτυχιακών και 11 μεταπτυχιακών διατριβών, 7 διδακτορικές διατριβές και ήταν μέλος της επιτροπής αξιολόγησης 3 διδακτορικών διατριβών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, ενεργειακά φυτά για παραγωγή πράσινης ενέργειας, στις αροτραίες καλλιέργειες, στη δημιουργία καλλιεργητικών πρωτοκόλλων, στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας καλλιεργειών, στο σχεδιασμό χρήσεων γης, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη γεωργία.

Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=56155801300

9-Short CV

 

Δέσποινα Γ. Πετούμενου: Επίκουρος Καθηγήτρια Αμπελουργίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Περούτζια (Perugia, Ιταλία), κάτοχος διπλώματος Αμπελουργίας και Οινολογίας και διδακτορικού διπλώματος (PhD) στην Αμπελουργία από το Πανεπιστήμιο Facoltá di Agraria-Perugia. Σήμερα είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ., ενώ διετέλεσε Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από σαράντα εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων σε θέματα σχετιζόμενα με την Αμπελουργία και έχει συμμετάσχει σαν επιστημονική υπεύθυνη σε πολυάριθμα ανταγωνιστικά προγράμματα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οικοφυσιολογία της αμπέλου, τις επιδράσεις των αμπελοκομικών τεχνικών και του φυσικού περιβάλλοντος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σταφυλής, την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών αμπέλου, καθώς και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αμπελουργία.

Scopus https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=24338942100

Google Scholar ID https://scholar.google.com/citations?user=CTgCZD4AAAAJ&hl=it

https://orcid.org/0009-0009-6248-9917

9-Short CV

 

Περσεφόνη Μαλέτσικα: Επίκουρη Καθηγήτρια Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί από το 2021. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2002). Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2004 και Διδακτορικό Δίπλωμα στις Γεωπονικές Επιστήμες του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2015. Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο σε συνδιδασκαλία τα μαθήματα Δενδροκομία Ι (5ο εξάμηνο) και Ειδική Δενδροκομία (8ο εξάμηνο) και ως υπεύθυνη μαθημάτων, τα μαθήματα Βιολογική Γεωργία και Νέες Μέθοδοι Παραγωγής (9ο εξάμηνο) και Ελαιοκομία (10ο εξάμηνο). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει (2021-2024) στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Αειφόρος και Βιώσιμη Φυτική Παραγωγή» σε συνδιδασκαλία τα μαθήματα Δενδροκομία και Περιβάλλον και Καινοτομίες στη Δενδροκομία. Ερευνητικά της ενδιαφέροντα αποτελούν η μελέτη της απόκρισης των οπωροφόρων δένδρων σε συνθήκες διαφόρων αβιοτικών καταπονήσεων (ελλειμματική άρδευση, θερμική καταπόνηση, υψηλής έντασης ηλιακή ακτινοβολία), τη μελέτη της επίδρασης διαφόρων καλλιεργητικών τεχνικών (διαχείριση άρδευσης, θρέψης) και τη χρήση βιοδιεγερτών στην αύξηση, την ανάπτυξη, τις φυσιολογικές λειτουργίες, την παραγωγικότητα οπωροφόρων δένδρων καθώς και στην ποιότητα, τη διατροφική αξία και το μεταβολομικό προφίλ των καρπών. Άλλα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η αξιολόγηση ποικιλιών (παραδοσιακών και μη) και υποκειμένων των οπωροφόρων δένδρων, καθώς και η μετασυλλεκτική μεταχείριση των καρπών. Επιπλέον αντικείμενα της έρευνάς της είναι η αξιοποίηση των εργαλείων της γεωργίας ακριβείας στη Δενδροκομία και η ανάλυση κύκλου ζωής και τα αποτυπώματα ενέργειας και άνθρακα δενδρωδών καλλιεργειών. Έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε έξι ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει 25 άρθρα σε έγκριτα και μη διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, και έχει πλήθος ανακοινώσεων σε εθνικά συνέδρια.

SCOPUS https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=55508933700

Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=https://scholar.google.com/citations?user=5CD93KkAAAAJ&hl=en

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9631-4802

Research gate: https://www.researchgate.net/profile/Persefoni-Maletsika

9-Short CV

 

Βασίλειος Αντωνιάδης: Καθηγητής Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Κατεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής (1994). Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Φιλοσοφίας στις Γεωπονικές Επιστήμες στο Department of Soil Science, University of Reading, UK το 1999. Είναι μέλος του Editorial Board στα Περιοδικά Environmental Geochemistry and Health και Agriculture, ενώ ήταν Guest Editor σε Special Issue του Περιοδικού Toxics. Από το 2021 συνεχώς αναφέρεται στη λίστα του Stanford του 2% των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα του. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η διερεύνηση της επίδρασης στην υγεία των εδαφών οργανικών εδαφοβελτιωτικών και άλλων καινοτόμων υλικών όπως το βιοεξανθράκωμα και η μελέτη των υποβαθμισμένων εδαφών στην φυτική παραγωγή, ιδίως των ρυπασμένων με βαρέα μέταλλα.

SCOPUS https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=16052031800

Google Scholar https://scholar.google.com/citations?user=GE0Ln_YAAAAJ&hl=el

ORCID https://orcid.org/0000-0002-8820-4934

9-Short CV

 

10-Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΠΜΣ

 

11-Κανονισμός ακαδημαϊκού συμβούλου

 

12-Κανονισμός λειτουργίας μηχανισμού διαχείρισης παραπόνων και ενστάσεων των φοιτητών

 

 

Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο