Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος

ΤΓΦΠΑΠ

Κηπευτικών Καλλιεργειών

Κηπευτικών Καλλιεργειών

Κηπευτικών Καλλιεργειών

Διευθυντής: Πετρόπουλος Σπυρίδων ,Αναπληρωτής Καθηγητής

Αποστολή του Εργαστηρίου

Εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο των κηπευτικών καλλιεργειών, με έμφαση στην καλλιέργεια των λαχανικών στην ύπαιθρο, υπό κάλυψη ή σε άλλα εκτός εδάφους μέσα. Συγκεκριμένα καλύπτει τα αντικείμενα φυσιολογίας, βιολογίας και παραγωγικής συμπεριφοράς των κηπευτικών καλλιεργειών.

Μαθήματα

Προπτυχιακά μαθήματα

Λαχανοκομία Ι (5ο Εξάμηνο Σπουδών)

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις γενικές αρχές της καλλιέργειας των λαχανικών.

Η Γενική Λαχανοκομία πραγματεύεται τα εξής κεφάλαια: Εισαγωγικά στοιχεία για την επιστήμη της Λαχανοκομίας, την καταγωγή, εξέλιξη και ταξινόμηση των καλλιεργούμενων λαχανικών. Οικονομική σημασία και διατροφική αξία των λαχανικών. Τα λαχανικά και το φυσικό περιβάλλον (λίπανση, θρέψη, έδαφος, κλιματικοί παράγοντες, άρδευση, προστασία από ζιζάνια εχθρούς και ασθένειες). Πολλαπλασιασμός λαχανικών (εγγενής και αγενής). Αποθήκευση των λαχανικών. Μετασυλλεκτική μεταχείριση των λαχανικών. Συσκευασία-Μεταφορά των λαχανικών.

Η Ειδική Λαχανοκομία ασχολείται με την υπαίθρια καλλιέργεια των σημαντικότερων λαχανοκομικών ειδών, ενώ παράλληλα δίνει στοιχεία για τη καταγωγή και το ιστορικό τους, την εξάπλωσή τους, τα βοτανικά τους χαρακτηριστικά, τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες. Συγκεκριμένα πραγματεύεται την καλλιέργεια των φυτών που ανήκουν στις παρακάτω οικογένειες: Σολανώδη (πατάτα, πιπεριά, μελιτζάνα), Σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, γογγύλι, ραπανάκι), Σύνθετα (ραδίκι, αντίδι, αγκινάρα), Λιλιίδες (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σπαράγγι), Σκιαδανθή (σέλινο, καρότο) Ψυχανθή (αρακάς, κουκί), Αμαρανθίδες (παντζάρι, σέσκουλο, σπανάκι) και Μαλαχώδη (μπάμια).

Λαχανοκομία II (6ο Εξάμηνο Σπουδών)

Το μάθημα περιλαμβάνει τις καλλιέργειες υπό κάλυψη των κυριότερων λαχανικών και παρουσιάζει με λεπτομέρειες την καλλιεργητική τεχνική εννέα λαχανικών (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγουριά, κολοκυθιά, πεπονιά, καρπουζιά, φασολιά και μαρούλι) τα οποία καλλιεργούνται σε θερμοκηπιακές κατασκευές και έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη οικονομική σημασία για την Ελλάδα. Επίσης παρουσιάζονται με λεπτομέρεια στοιχεία για την καλλιέργεια των κυριότερων αρωματικών φυτών με λαχανοκομική χρήση, ενώ παράλληλα δίνει στοιχεία για τη καταγωγή και το ιστορικό τους, την εξάπλωσή τους, τα βοτανικά τους χαρακτηριστικά, τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της:

Τεχνικής της καλλιέργειας των κυριότερων λαχανικών που καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο στην Ελλάδα. Ταξινόμηση, καταγωγή και εξέλιξη των βοτανικών χαρακτήρων των λαχανικών.

Της φυσιολογίας της ανάπτυξης και παραγωγής των συγκεκριμένων ειδών.

Των απαιτήσεων σε κλίμα, έδαφος, νερό και θρεπτικά στοιχεία.

Του πολλαπλασιασμού και της τεχνικής της καλλιέργειας από σπορά μέχρι συγκομιδή, μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση λαχανικών όπως αγγουριού, τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, κολοκυθιού, πεπονιού, καρπουζιού, φασολιού και μαρουλιού.

Την τεχνική της καλλιέργειας των κυριότερων αρωματικών λαχανικών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα (άνηθος, μαϊντανός, μάραθος, μέντα, δυόσμος βασιλικός κ.α.). Ταξινόμηση, καταγωγή και εξέλιξη και βοτανικοί χαρακτήρες των συγκεκριμένων λαχανικών. Φυσιολογία της ανάπτυξης και παραγωγής. Απαιτήσεις σε κλίμα, έδαφος, νερό και θρεπτικά στοιχεία. Πολλαπλασιασμός και τεχνική της καλλιέργειας από σπορά μέχρι συγκομιδή, μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση, εχθροί και ασθένειες.

Μεταπτυχιακά μαθήματα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο:

Τεχνολογίες και Διαχείριση θερμοκηπίων και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών

 

Μαθήματα

Σύγχρονα συστήματα καλλιέργειας λαχανοκομικών φυτών υπό κάλυψη

Το μάθημα ασχολείται με την περιγραφή των σύγχρονων συστημάτων καλλιέργειας υπό κάλυψη των κυριότερων λαχανοκομικών φυτών και παρουσιάζει με λεπτομέρειες την καλλιεργητική τεχνική τους με βάση τα συστήματα αυτά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καλλιέργεια σε έδαφος και υποστρώματα ανάπτυξης, όπου θα παρουσιαστούν οι περιπτώσεις της κάθε καλλιέργειας ξεχωριστά. Παράλληλα θα δοθούν πληροφορίες για τα κριτήρια ποιότητας των λαχανοκομικών προϊόντων και πως αυτή επηρεάζεται τόσο πρσυλλεκτικά όσο και μετασυλλεκτικά. Τέλος, ένα μέρος του μαθήματος θα αφορά στη σύγχρονη τάση της χρήσης βιοδιεγερτών στην καλλιέργεια των λαχανοκομικών με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της καλλιέργειας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

 

Συστήματα Υδροπονικών Καλλιεργειών

Το μάθημα περιλαμβάνει εισαγωγή των φοιτητών στις έννοιες του σχεδιασμού των υδροπονικών συστημάτων και του απαραίτητου εξοπλισμού τους. Παρουσιάζονται θέματα που αφορούν στο περιβάλλον της ρίζας των φυτών και τις παραμέτρους του μικροκλίματος και του θρεπτικού διαλύματος που το διαμορφώνουν. Αναλύονται οι τεχνικές και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια εκτός εδάφους. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των υποστρωμάτων που χρησιμοποιούνται στις υδροπονικές καλλιέργειες. Γίνεται διαστασιολόγηση του απαραίτητου εξοπλισμού του συστήματος υδρολίπανσης και απολύμανσης του θρεπτικού διαλύματος. Γίνεται προσομοίωση των αναγκών σε νερό και θρεπτικά στοιχεία των σημαντικότερων ανθοκομικών και λαχανοκομικών καλλιεργειών και παρουσιάζονται οι τεχνικές καλλιέργειάς τους και η διαχείριση του θρεπτικού διαλύματος με χρήση σύγχρονων τεχνικών και μαθηματικών προσομοιωμάτων. Παρουσιάζονται και αναλύονται οι μέθοδοι παρασκευής των θρεπτικών διαλυμάτων και η σύνθεσή τους ανά καλλιέργεια και στάδιο ανάπτυξης. Τέλος, παρουσιάζονται οι τεχνικές ανάλυσης των θρεπτικών διαλυμάτων και η μεθοδολογία ανάπτυξης συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς υδροπονικών καλλιεργειών.

Έρευνα

Τα κύρια ερευνητικά αντικείμενα του εργαστηρίου περιλαμβάνουν:

  • Τον πολλαπλασιασμό των λαχανικών (εγγενής και αγενής).
  • Τα βιολογικά χαρακτηριστικά και τις τεχνικές καλλιέργειας των κυριότερων ετήσιων και πολυετών λαχανικών που καλλιεργούνται στην ύπαιθρο και το θερμοκήπιο).
  • Τη φυσιολογία της ανάπτυξης διαφόρων λαχανοκομικών ειδών.
  • Τις απαιτήσεις των φυτών σε κλίμα, έδαφος, νερό και θρεπτικά στοιχεία.
  • Την υδροπονική καλλιέργεια των κυριότερων λαχανοκομικών ειδών.
  • Τις καλλιεργητικές τεχνικές σε διάφορα είδη λαχανικών.
  • Τα αιθέρια έλαια αρωματικών λαχανοκομικών φυτών.
  • Τα χαρακτηριστικά ποιότητας των λαχανικών (χημική σύσταση, διατροφική αξία, βιοδραστικότητα), τη σημασία τους και τις μέθοδοι εκτίμησής τους με συμβατική και σύγχρονη μεθοδολογία.
  • Τη μετασυλλεκτική μεταχείριση και τη συντήρηση των λαχανικών.
  • Την αξιολόγηση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.
  • Την αξιολόγηση εδώδιμων αυτοφυών ειδών με λαχανοκομική χρήση.

Δημοσιευμένο έργο

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο