Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος

ΤΓΦΠΑΠ

Τεχνολογίας και Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων

Τεχνολογίας και Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων

Τεχνολογίας και Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων

ΦΕΚ: 456 05/03/2004

Διευυθύντρια : Γκορτζή Όλγα – Καθηγήτρια

E-mail: olgagortzi-at-uth.gr

Τηλ.: +30 24210 93236, +30 24210 93009, +30 24210 93289

Αποστολή του Εργαστηρίου

Το 2008, ο χώρος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας & Ελέγχου Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων (1 μέλος ΔΕΠ) οργανώθηκε και λειτούργησε εξ αρχής. Έχει την ευθύνη της διδασκαλίας των μαθημάτων «Τεχνολογίας και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων» και «Ασφαλείας και Διασφάλισης Ποιότητας Τροφίμων» στους φοιτητές της Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Το Εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνογνωσία για τη μελέτη των ερευνητικών θεμάτων: α) μελέτες σχεδιασμού καινοτόμων τροφίμων, β) ελέγχους ποιότητας και θέσπιση καινούριων κριτηρίων ποιότητας τροφίμων, γ) τυποποίηση, μεταποίηση και συντήρηση γεωργικών προϊόντων, δ) αλληλεπιδράσεις τροφίμων και υλικών συσκευασίας. Η χρηματοδότηση της ερευνητικής δραστηριότητα γίνεται από ανταγωνιστικά προγράμματα και σε συνεργασία με βιομηχανίες.

Υπηρεσίες:

Μελέτες Σχεδιασμού καινοτόμων Τροφίμων

Έλεγχοι ποιότητας τροφίμων

Εύρεση καινοτόμων τεχνικών παρασκευής και συντήρησης ασφαλών τροφίμων

Προσωπικό:

Όνομα Επίθετο Ιδιότητα-Θέση E-mail Τηλέφωνα
Όλγα Γκορτζή Διευθύντρια

cv_online

cv_pdf

ogortzi -at-gmail.com 24210 93289
Ευλαλία Κουφοστάθη ΕΔΙΠ
Μαρία Δημοπούλου Υποψήφια Διδάκτωρ 6947026228
Γιάννης Σφουγγάρης Υποψήφιος Διδάκτωρ sfouggar-at-uth.gr 6975594582

 


Μαθήματα

Προπτυχιακά Μαθήματα

Τεχνολογία και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων

Ασφάλεια και Διασφάλιση Ποιότητας τροφίμων

Τυποποίηση –Ποιοτικός Έλεγχος Αγροτικών Προϊόντων

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

Καινοτομίες στην Τεχνολογία και τον Έλεγχο Ποιότητας Τροφίμων και Ποτών

Προηγμένα Θέματα Βιοχημείας Τροφίμων και Οργανοληπτικός Έλεγχος

Τεχνολογία και Συντήρηση Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης


Ερευνητικές δραστηριότητες:

  1. Περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
  2. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
  3. Περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες.
  4. Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία (π.χ. Βιταμίνες).
  5. Μέτρηση αντοχής λιπαρών υλών στην οξείδωση.
  6. Αναλύσεις, ταυτοποίηση και κλασματοποίηση φυσικών εκχυλισμάτων (π.χ. Αιθερίων ελαίων).
  7. Ανάπτυξη νέων προϊόντων.
  8. Δημιουργία ασφαλών λειτουργικών τροφίμων με έμφαση στην μικροενκαψυλίωση βιοδραστικών συστατικών και την επανεκτίμηση της βιοδραστικότητάς τους.
  9. Διαχείριση και αξιοποίηση απόβλητων βιομηχανιών τροφίμων για την δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
  10. Αύξηση του χρόνου ζωής και η βελτίωση της βιοδραστικότητας μικροσυστατικών των τροφίμων με προσθήκη εκχυλισμάτων φυσικών προϊόντων.
  11. Βελτιστοποίηση βιοδιαθεσιμότητας βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  12. Προσδιορισμός αλλεργιογόνων στα τρόφιμα και στα αγροτικά προϊόντα.
  13. Ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε τρόφιμα.
  14. Έρευνα και ανάπτυξη νέων τροφίμων σε εργαστηριακή και βιομηχανική-ημιβιομηχανική κλίμακα.

 


Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις:

  1. Preparation and properties of arsonolipid containing liposomes. (2001) D. Fatouros, O. Gortzi, P. Klepetsanis ,S.G. Antimisiaris , M.C.A. Stuart, A. Brisson , P.V. Ioannou. Chemistry and Physics of Lipids, 109, 75-89.
  2. Capability of arsonolipids to transport divalent cations: Α Pressman cell study. (2001). O. Gortzi, P. Klepetsanis, S.G. Antimisiaris, P.V. Ioannou. Chemistry and Physics of Lipids, 112, 21-29.
  3. Arsonoliposomes a Novel Class of Arsenic‐Containing Liposomes: Effect of Palmitoyl‐ Arsonolipid Containing Liposomes on the Viability of Cancer and Normal Cells in Culture. (2002). O. Gortzi, E. Papadimitriou, C.G. Kontoyiannis, S. Antimisiaris and P.V. Ioannou. Pharmaceutical Research, 19 (1), 79-86.
  4. Arsonoliposomes, a novel class of arsenic containing liposomes: Effect of arsonolipid containing liposomes on the viability of cancer and normal cells in culture. (2002). Antimisiaris S.G., Gortzi O., Klepetsanis P.,Papadimitriou E., Ioannou P.V. Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition. 16 (1),53.
  5. Application of cloud point extraction using surfactants in the isolation of physical antioxidants (phenols) from olive mill wastewater. (2006). E. Katsoyannos, A. Chatzilazarou, O. Gortzi, S. Lalas, Sp. Konteles and P. Tataridis. Fresenious Environmental Bulletin, 15 (9B), 1122-1125.
  6. Reevaluation of Antimicrobial and Antioxidant Activity of Thymus spp. Extracts before and after Encapsulation in Liposomes. (2006). O. Gortzi, S. Lalas, I. Chinou and J. Tsaknis. Journal of Food Protection, 69 (12), 2998-3005.
  7. Effect of essential oil of Citrus cinensis cv new hall – Citrus aurantium (indigenous in Greece) upon growth of Yarrowia lipolytica. (2006). O. Gortzi, S. Papanikolaou, S. Lalas, M. Galiotou-Panayotou and P. Mitliaga. Planta Medica, 72 (11) DOI: 10.1055/s-2006-950112.
  8. Chemical analysis of edible aromatic plants growing in Tanzania. (2007). Vagionas K., Ngassapa O., Runyoro D., Graikou K., Gortzi O., I. Chinou. Food Chemistry, 105, 1711-1717.
  9. Evaluation of the antimicrobial and antioxidant activities of Origanum dictamnus extracts before and after encapsulation in liposomes. (2007). O. Gortzi, S. Lalas, J. Tsaknis and I. Chinou. Molecules, 12, 932-945.
  10. Irradiation effect on oxidative condition and tocopherol content of various vegetable oils. (2007). S. Lalas, O. Gortzi, J. Tsaknis and K. Sflomos. International Journal of Molecular Sciences, 8, 533-540.
  11. Protection of traditional Greek foods using a plant extract. (2007). Lalas S., Aggelousis G., Gortzi O., Dourtoglou V., and Tsaknis J. Italian Journal of Food Science, 19 (3), 279-286.
  12. Reevaluation of bioactivity and antioxidant activity of Myrtus communis extract before and after encapsulation in liposomes. (2008). O. Gortzi, S. Lalas, I. Chinou and J. Tsaknis. European Food Research and Technology, 226 (3), 583-590.
  13. Recovery of natural antioxidants from olive mill wastewater using Genapol‐X080. (2008). O.Gortzi, Lalas S., Chatzilazarou A., Katsoyannos E., Papakonstandinou Sp. and Dourtoglou E. Journal of American Oil Chemists’ Society, 85 (2), 133-140.
  14. Effect of Citrus essential oil upon growth and lipids of Yarrowia lipolytica. (2008). Papanikolaou S., Gortzi O.,Margeli E., Chinou I., Galiotou-Panayotou M., Lalas S. European Journal of Lipid Science and Technology, 110 (11), 997-1006.
  15. Liposomal incorporation of carvacrol and thymol isolated from the essential oil of Origanum dictamnus L. and in vitro antimicrobial activity. (2009). C.C. Liolios, O. Gortzi, S. Lalas, J. Tsaknis and I. Chinou. Food Chemistry, 112, 77-83.
  16. Removal of polyphenols from wine wastes using cloud point extraction. (2009). A. Chatzilazarou, E. Katsoyannos, O. Gortzi, S. Lalas, Y. Paraskevopoulos, E. Dourtoglou, and J. Tsaknis. Journal of the Air & Waste Management Association, 60, 454-459.
  17. Assessing the quality of raw milk in southern Greece for benzimidazole residues. (2010). Tsiboukis Dimitrios, Sazakli Eleni, Gortzi Olga, Chatzichristodoulou Christos, Matara Chrisanthi and Leotsinidis Michalis. Food Additives and Contaminants, part B, 3(2), 73-79.
  18. Enrichment of table olives with phenolic compounds from olive leaves. (2011). S. Lalas, V. Athanasiadis, M. Bounitsi, I. Giovanoudis, O. Gortzi. Food Chemistry, 127 (4), 1521-1525.
  19. Effects of essential oils on milk production and composition, and rumen microbiota in Chios dairy ewes. (2011). Giannenas, I., Skoufos, J., Giannakopoulos, C., Wiemann, M., Gortzi, O., Lalas, S., and Kyriazakis, I. Journal of Dairy Science, 94, 5569–5577 .
  20. Development and evaluation of a novel membrane mimic system (PC/CHOL liposome‐β‐Lg formulation) for vitamin E delivery. (2012). M. Rovoli, O. Gortzi, S. Lalas and G. Kontopidis. Annals of Nutrition and Metabolism 60: 131 – 145. DOI:10.1159/ 000337881.
  21. Evaluation of the suitability of low hazard surfactants for the separation of phenols and carotenoids from red‐flesh orange juice and olive mill waste water using cloud point extraction. (2012). E. Katsoyannos, O. Gortzi, Ar. Chatzilazarou, V. Athanasiadis, J. Tsaknis, and S. Lalas. Journal of Separation Science, 35,2665-2670 (DOI: 10.1002/JSSC.2012000356).
  22. Full characterisation of Crambe abyssinica Hochst. seed oil. (2012). S. Lalas, O. Gortzi, V. Athanasiadis, Ef. Dourtoglou and V. Dourtoglou. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 89 (12), 2253-2258.
  23. Qualitative analysis and biological evaluation of selected propolis samples all over the world (2012). K. Graikou, M Popova, O Gortzi, V Bankova, I Chinou. Planta Medica 78 – PI465, DOI: 10.1055/s-0032-1321152.
  24. Effect of artificial aging using eleven different wood chips on the antioxidant activity, phenolic profile, sensory properties and color of two Greek red wines. (2013). O. Gortzi, X. Metaxa, G. Mantanis and S. Lalas. Food Chemistry,141 (3), 2887-2895.
  25. β‐Lactoglobulin improves liposome’s encapsulation for vitamin E delivery. (2013). Rovoli M., Gortzi O.,Lalas S. and Kontopidis G. Journal of Liposome Research, DOI: 10.3109/08982104.2013.839701.
  26. Study of antioxidant and antimicrobial activity of Chios mastic gum fractions (neutral, acidic) before and after encapsulation in liposomes (2014). Olga Gortzi, V. Athanasiadis, Stavros Lalas, I. Chinou, Tsaknis J. Journal of Food Processing & Technology.
  27. Development and evaluation of a phospholipid‐sterol‐protein membrane resembling system. (2015). Gortzi O., Rovoli M., Lalas S. and Kontopidis G. Food Biophysics, 10 (3), 300-308.
  28. Comparative evaluation of ELISA kits’ reliability for the aflatoxin M1 determination in goat milk (2015). Sofia Christoforidou, Eleni Malissiova, Olga Gortzi, Christos Hadjichristodoulou. Eur Food Res Technol 240, 701–706. DOI 10.1007/s00217-014-2374-x.
  29. Development and Evaluation of a Phospholipid‐sterol‐protein Membrane Resembling System (2015). Olga Gortzi, Magdalini Rovoli, Stavros Lalas, George Kontopidis. Food Biophysics. DOI 10.1007/s11483-015-9390-7.
  30. Kinetics of polyphenol extraction from woodchips in wine model solutions: effect of chip amount and botanical species. (2015). Christina Psarra, Olga Gortzi and Dimitris P. Makris. J.Inst. Brew. DOI 10.1002/jib.212.
  31. 31. Coencapsulation of Ferulic and Gallic acid in hp‐b‐cyclodextrin (2015). Olga Gortzi, Styliani Christophoridou, Ioannis Roussis. Food Chem. 15 (185), 33-40. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.03.058.
  32. Characterization and biological evaluation of selected Mediterranean propolis samples. Is it a new type? (2016). Konstantia Graikou, Milena Popova, Olga Gortzi, Vassya Bankova, Ioanna Chinou. Food Science and Technology. 65, 261-267.
  33. Antibacterial and antifungal activities of thymol: A brief review of the literature (2016). Anna Marchese, Ilkay Erdogan Orhan, Maria Daglia, Ramona Barbieri, Arianna Di Lorenzo, Seyed Fazel Nabavi, Olga Gortzi, Morteza Izadi, Seyed Mohammad Nabavi., Food Chemistry. 210, 402–414.
  34. Food Safety and Quality Control in the Public Catering Sector‐Intervention Programs. (2016). Efstathia Tsakali, Olga Gortzi, Dimitrios Timpis and John Tsaknis. Nutrition and Food Technology: Open Access. ISSN 2470-6086.
  35. Enhanced Antioxidant Activity of Capsicum annuum L. and Moringa oleifera L. Extracts after Encapsulation in Microemulsions. (2018). Georgia Batra, Olga Gortzi, Stavros I. Lalas, Anna Galidi, Angeliki Alibade and George D. Nanos. ChemEng, 1, 15, 1-13.
  36. Aflatoxin M1 levels in milk and dairy products in Greece–Relation to public health. E. Malissiova, E. Maraidoni, D. Kyriazi, M. Gonidakis, A. Manouras, O. Gortzi, C. Deligiannis. Clinical Nutrition ESPEN 13 (2016) e55-e74.
  37. The role of control strategies for the implementation of Food Safety in Hospital and Health units, as a tool for HACCP assistants and stimulators. (2018). E. Tsakali, O. Gortzi, G. Boskou, A. Souliotis, D. Timpis, J. Tsaknis. Food Sim’ 2018 (Indexed in ISI-Web of Science).
  38. In Vitro and In Vivo Assessment of Vitamin A Encapsulation in a Liposome‐Protein Delivery System (2019). Rovoli Magdalini1, Pappas Ioannis, Lalas Stavros, Gortzi Olga, Kontopidis George. Journal of Liposome Research.
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο